Temps d’ivèrn, temps de las ensaladas sauvatjas.
Temps d’hiver, temps des salades sauvages
Lo Crès vilatge occitan/Le Crès village occitan
Temps d’ivèrn, temps de las ensaladas sauvatjas – Los Occitans an totjorn recampat d’ensaladas e au Crès, Antonin Cammal n’èra un grand amator, coneissent totes los ròdols, que cada ensalada a son biotòp. Existís un trentenat d’ensaladas de gost doç, amar o sofrat. Un bon mesclum mescla sabors e consisténcias divèrsas. Activitat pròpria als Occitans, la màger part an qu’un nom occitan passat au francés. Las mai preciadas son la tèrragrèpa en garriga, lo breu dins las fendasclas de rocàs, la doceta dins de luòcs mai umides, lo petarèl, la rosèla, la cicorèra e la roqueta jauna long dels camins, l’ensalada a la bròca e la santjosèp dins las vinhas lauradas (pas tractadas !), e lo reponchon dels ermàs amb sa rabeta blanca. Las tròp montadas per èsser manjadas crusas passan en borbolhada, amb bledas e agretas sauvatjas, cosinadas coma los espinarcs.
Temps d’hiver, temps des salades sauvages – Les Occitans ont toujours ramassé des salades et au Crès, Antonin Cammal en était un grand amateur, connaissant tous les coins, car chaque salade a son biotope. Il existe une trentaine de salades au goût doux, amer ou soufré. Un bon mesclum mélange saveurs et consistances diverses. Activité propre aux Occitans, la plupart n’ont qu’un nom occitan passé au français. Les plus appréciées sont la terre-grèpe en garrigue, la laitue vivace dans les fentes de rochers, la doucette dans des lieux plus humides, la silène, le coquelicot, la chicorée et la roquette jaune le long des chemins, la salade à la bûche et la saint-joseph dans les vignes labourées (pas traitées !), et le repounchoun des friches avec son petit radis blanc. Celles trop montées pour être mangées crues passent en bourbouillade, avec blettes et oseilles sauvages, cuisinées comme les épinards.
Josiane Ubaud
Ethnobotaniste et lexicographe en domaine occitan